Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Kulinarnie odwiedzić można wiele zakątków Polski - skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska, piw rzemieślniczych z różnych rejonów kraju, a także miodów i przetworów.
Na poznański Stary Rynek zajrzeć mogą również amatorzy międzynarodowych smaków. Spróbują tam węgierskich langoszy, tureckiej baklawy, bałkańskiego burka, słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskich pierożków, bułgarskiego giuwecza, włoskiego panini, greckiego souvlaki i wielu innych przysmaków.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Na uczestników wydarzenia czekają degustacje, warsztaty - m.in. zajęcia rodzinne pt. "Kuchnia spotkanie pokoleń", a także konkursy dla zawodowców i amatorów. Tradycyjnie swoje umiejętności zaprezentować będą mogły osoby, które w domu amatorsko, hobbystycznie wytwarzają nalewki. Chętni do wzięcia udziału w turnieju Polska Nalewka Roku mogą zgłaszać się do 14 sierpnia. Festiwal to także konkurs dla restauratorów. Tym razem oceniane będą śledzie w różnych postaciach.
Nie zabraknie także atrakcji muzycznych. W tym roku wraca festiwalowa scena. W piątek i sobotę odbywać się będą na niej pokazy kulinarne i koncerty.
Po raz pierwszy imprezie towarzyszy Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych. Wydzielono strefę, gdzie swoje trunki prezentować mogą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. Odbywają się tam także m.in. komentowane degustacje i wykłady.
Niespodzianka czeka również na osoby, które lubią eksperymentować ze smakami. W jednym z najnowszych odcinków swojego programu na YouTubie (który miał swoją premierę 6 sierpnia) Robert Makłowicz ponownie odwiedził Wielkopolskę. Tym razem pretekstem była wizyta na położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od Poznania polu konopii. Pole to jest oczywiście zupełnie legalne, gdyż rośliny nie zawierają psychoaktywnego THC, służą do pozyskiwaniu olejku CBD. To właśnie w tym miejscu spontanicznie powstała wariacja na temat dania z kanonu kuchni wielkopolskiej - "konopne pyry z gzikiem a la Robert Makłowicz", której można posmakować w 10 poznańskich restauracjach.
Więcej informacji na temat wydarzenia można znaleźć na stronie festiwalu.
AJ