Gęsina na imieninach

Na zdjęciu mężczyzna w garniturze siedzący za stołem, za nim baner z napisem: Gęsina na imieninach - grafika rozmowy
W ramach imprezy zorganizowane zostały konkursy: "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021" oraz "Przekąski z gąski"
Gęsina na imieninach

11 listopada na Starym Rynku odbędzie się wydarzenie "Gęsina na imieninach". Na poznaniaków i poznanianki czekać będą prezentacje kulinarne i degustacje. Termin nie jest przypadkowy: oprócz Święta Niepodległości w Poznaniu w tym właśnie dniu obchodzone są imieniny ul. Św. Marcin. 

"Gęsina na imieninach" to wydarzenie organizowane cykliczne, w tym roku jest to już jego ósma edycja. Odbędzie się na Starym Rynku. Stworzone tam zostaną specjalne strefy, w których będzie można zobaczyć prezentacje kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, a dla najmłodszych przygotowana zostanie specjalna sekcja - Zagroda Młodych Hodowców. 

Wydarzenie "Gęsina na imieninach" ma na celu popularyzację polskiego mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych w grupie produktów drobiowych. Ten specjał w naszym kraju jest wciąż słabo rozpoznawalny, a tym samym rzadko gości na polskich stołach.

W ramach imprezy zorganizowane zostały konkursy: "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021" oraz "Przekąski z gąski". Na laureatów z powiatu poznańskiego czekać będą certyfikaty za najlepszy smak, zaś wszyscy uczestnicy będą walczyć o nagrody pieniężne: 1000 zł za pierwsze, 750 zł za drugie oraz 500 zł za trzecie miejsce. Konkurs organizowany jest pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Partnerami wydarzenia są ponadto: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. 

Historia gęsiny na stole w imieniny świętego Marcina sięga IV wieku. 

- Według legendy św. Marcin, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupskiej, skrył się w zagrodzie gęsi - wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulturalnego Powiatu Poznańskiego. - Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd święty został skojarzony z gęsiną, a z czasem powstało powiedzenie "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" oraz "Na świętego Marcina gęś do komina". W Polsce gęsina obecna jest w tradycji kulinarnej co najmniej od XVII wieku.

Więcej informacji o smakach powiatu poznańskiego znaleźć można na smakipowiatupoznanskiego.pl

KK