"Gęsina na imieninach" to wydarzenie organizowane cykliczne, w tym roku jest to już jego ósma edycja. Odbędzie się na Starym Rynku. Stworzone tam zostaną specjalne strefy, w których będzie można zobaczyć prezentacje kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, a dla najmłodszych przygotowana zostanie specjalna sekcja - Zagroda Młodych Hodowców.
Wydarzenie "Gęsina na imieninach" ma na celu popularyzację polskiego mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych w grupie produktów drobiowych. Ten specjał w naszym kraju jest wciąż słabo rozpoznawalny, a tym samym rzadko gości na polskich stołach.
W ramach imprezy zorganizowane zostały konkursy: "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021" oraz "Przekąski z gąski". Na laureatów z powiatu poznańskiego czekać będą certyfikaty za najlepszy smak, zaś wszyscy uczestnicy będą walczyć o nagrody pieniężne: 1000 zł za pierwsze, 750 zł za drugie oraz 500 zł za trzecie miejsce. Konkurs organizowany jest pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Partnerami wydarzenia są ponadto: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
Historia gęsiny na stole w imieniny świętego Marcina sięga IV wieku.
- Według legendy św. Marcin, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupskiej, skrył się w zagrodzie gęsi - wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulturalnego Powiatu Poznańskiego. - Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd święty został skojarzony z gęsiną, a z czasem powstało powiedzenie "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" oraz "Na świętego Marcina gęś do komina". W Polsce gęsina obecna jest w tradycji kulinarnej co najmniej od XVII wieku.
Więcej informacji o smakach powiatu poznańskiego znaleźć można na smakipowiatupoznanskiego.pl.
KK