Impreza skupia wokół siebie wszystkich miłośników pysznego jedzenia. Tym razem do Poznania przyjedzie niemal 200 wystawców, by zaprezentować produkty spożywcze najwyższej jakości, często wyrabiane według tradycyjnych receptur. Wstęp na targi jest bezpłatny.
Gość specjalny - Kurt Scheller
Centralnym punktem wydarzenia będzie scena kulinarna, na której będzie można zobaczyć, jak gotują najlepsi szefowie kuchni. Gwiazdą tegorocznej edycji będzie m.in. Kurt Scheller, który z pewnością podzieli się ciekawymi przepisami i wskazówkami.
Warto zajrzeć na wszystkie stoiska, bo to jedna z niewielu okazji, by porozmawiać bezpośrednio z producentami najsmaczniejszych produktów. Wszyscy zaproszeni goście oferują ekologiczne wyroby, z zachowaniem tradycyjnych receptur. Atmosferę dodatkowo umilać będzie grająca muzyka.
Atrakcje dla najmłodszych
Na wydarzeniu każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci będą miały okazję wcielić się w rolę małych piekarzy. Dowiedzą się jak powstaje chleb, zanim trafi na sklepowe półki, a nawet samodzielnie upieką bułeczki. Pod okiem fachowców, na własnej skórze, przekonają się na czym polega praca piekarza, po czym spróbują swoich wypieków. Warto też zajrzeć do owocowego kącika prowadzonego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, gdzie poprzez zabawę maluchy będą poznawać smaki i ciekawostki związane z warzywami i owocami.
Konkurs o medal
Kilkadziesiąt firm weźmie udział w konkursie o medal targów Smaki Regionów. Jury zwraca uwagę na składy produktów, tradycyjność receptury, a także zgodność z lokalnym dziedzictwem kulinarnym. Robiąc zakupy przy nagrodzonych stoiskach można mieć pewność, że to absolutna krajowa czołówka pod względem jakości.
Impreza odbywać się będzie w sobotę i niedzielę od 10:00 do 18:00 oraz w poniedziałek od 10:00 do 17:00. Szczegóły można znaleźć na stronie wydarzenia.
MTP/PD