- Dla branży budowlanej powieszenie wiechy, to okazja do świętowania i podsumowania wykonanych prac oraz symboliczne przejście do kolejnego etapu inwestycji. Dla przyszłych piekarzy, z myślą o których powstaje ten budynek, to znak, że prace przebiegają sprawnie i gotowa jest cała bryła powstającego centrum. Krok po kroku zbliżamy się do czasu, w którym w tych wnętrzach królował będzie zapach chleba i innych wypieków. Rozbudowa Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego to też ważny sygnał, że jako Miasto dużą wagę przywiązujemy do rozwoju szkolnictwa branżowego - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Budowa Branżowego Centrum Umiejętności przy ul. Warzywnej rozpoczęła się w lutym, a zakończenie przewidziane jest na jesień tego roku.
- Wiechę zawiesiliśmy w najwyższym punkcie budynku, na wysokości blisko 12 metrów. W ten sposób kontynuujemy tradycję budowlaną sięgającą XIV w. Zwyczaj wieszania wiechy miał zapewnić mieszkańcom bezpieczeństwo i pomyślność, była to też okazja do podziękowania budowniczym. Dziś powstające centrum piekarstwa ma wszystkie ściany nośne, stropy, dach. Obecnie wykonawca zajmuje się oknami. Zakładamy, że jeszcze w tym miesiącu wszystkie zostaną zamontowane i wkrótce będzie można mówić o stanie surowym zamkniętym. Równolegle wewnątrz budynku układane są tynki i trwa rozprowadzanie instalacji - wymienia Justyna Litka, prezes Poznańskich Inwestycji Miejskich.
Ważnym założeniem całej inwestycji było uwzględnienie rozwiązań ekologicznych, by nowe centrum zostało zaprojektowane zgodnie ze standardem budynków o niemal zerowym zużyciu energii. Branżowe Centrum Umiejętności będzie miejscem energooszczędnym dzięki m.in. instalacji fotowoltaicznej, zastosowaniu odpowiedniej izolacyjności cieplnej ścian i okien, a także wyposażeniu w pompę ciepła.
W tym miesiącu planowany jest montaż zbiornika retencyjnego, który będzie gromadził deszczówkę do podlewania zieleni. W ostatnim czasie wykonawca układał też warstwy izolacji dachu w ramach przygotowania do montażu instalacji fotowoltaicznej.
Nowy budynek przy ul. Warzywnej będzie bezpośrednio połączony z głównym gmachem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Będą to właściwie trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej części przewidziane jest miejsce na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. W dwukondygnacyjnej będą pokoje administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła - wyposażona w klatkę schodową i windę - będzie pełnić funkcję łącznika z wszystkimi kondygnacjami istniejącej szkoły. Planowana powierzchnia całkowita to ok. 750 metrów kwadratowych. Obiekt będzie dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. W zakres zadania wchodzi także zagospodarowanie terenu, w tym montaż małej architektury i wyznaczenie miejsc postojowych dla osób z niepełnosprawnościami.
W nowej placówce szkoleniowej będzie pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza. W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników czy też wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli. Szkolenia będą kierowane do uczniów, nauczycieli oraz osób dorosłych. Centrum jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji, jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
PIM