W najbliższą sobotę od 11:00 do 13:00 na placu Wielkopolskim odbędzie się pokaz gotowania na żywo z Bartoszem Nowakiem, finalistą programu MasterChef. W trakcie wydarzenia przygotuje on dania oparte na produktach sezonowych. Tym razem głównym produktem występującym w potrawach będzie dynia. Zainteresowani będą mogli zobaczyć jak wygląda proces przygotowania, a następnie spróbować wybranych dań.
Tego dnia na placu Wielkopolskim będzie odbywać się również drugie wydarzenie. Od godziny 10:00 do 14:00 na pojawi się Dyniowa Zagroda przygotowana przez Gospodarstwo Rolne Pankiewicz. Uczestnicy będą mogli kupić i spróbować najlepszych lokalnych produktów rolnych. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z pobliskiego Konarzewa przygotują na miejscu rozmaite dyniowe przetwory. Wśród nich z pewnością znajdzie się kompot z korbola.
Z kolei na rynku Jeżyckim ponownie zagoszczą właściciele winnic zrzeszeni w Wielkopolskim Stowarzyszeniu Winiarzy. Wydarzenie odbędzie się w ramach cyklu "Wina warte Poznania". Stragany będą otwarte już od godziny 8:00. Stoiska będą oferować zakup i degustację napojów, a także poczęstunek. Zainteresowani będą mieli możliwość zapoznania się z historią powstania winnic oraz tajnikami produkcji.
MG