Obecnie w Polsce działa ponad 400 zarejestrowanych winnic. Rok do roku ich liczba wzrasta. W ślad za tym rośnie ilość produkowanego wina i, co ważne, jego jakość. Tę opinię potwierdziła trzecia edycja rozstrzygniętego w połowie lutego konkursu WINOPL. 105 winnic nadesłało na niego aż 430 win.
Targi Polskich Win i Winnicy Wino odbywają się w Iglicy, czyli pawilonie nr 11. To jeden z najbardziej charakterystycznych budynków Poznania. Na miejscu czeka kilkaset win serwowanych przez niemal 70 winnic z dziewięciu województw.
- To będzie fantastyczna podróż po polskim winiarstwie z jej nieodłącznym elementem, czyli degustacjami win - mówi Wojciech Kokotek, dyrektor Targów Wino. - Wystawcy zaoferują też sery, wędliny czy oliwki, świetnie uzupełniające się z polskim winem.
Winne tajniki, winiarskie opowieści
Oprócz degustacji trunków targi oferują również dawkę wiedzy, nowych pomysłów i inspiracji dla profesjonalistów i miłośników wina. W piątek i w sobotę zadbają o to prelegentki i prelegenci.
Katarzyna Solańska, członkini Stowarzyszenia Kobiety i Wino, poprowadzi w ramach targów dwie prelekcje. Piątkowa, pt. "Mistrzowski serwis wina: jak poprowadzić degustację w stylu premium" jest kierowana w szczególności dla profesjonalistów. Sobotnia, pt. "Sztuka degustacji: jak w pełni czerpać przyjemność i wiedzę z degustacji wina" trafi do każdego, kto na winie się zna albo dopiero chce je poznać.
"Winne prawidła, które wszyscy znamy. Co faktem, a co mitem?" - na to pytanie w piątek, 17 marca, odpowie Iwo Świerblewski, sommelier Portu Sołacz, bloger i autor Winoterapii, który w sobotę weźmie na tapet winne etykiety i opowie jak je czytać.
Skąd pasja do wina? Co jest najtrudniejsze w produkcji tego napoju w Polsce? Jakie regiony Polski słyną z jego produkcji? Na te i inne pytania odpowiedzą winiarze, którzy swoimi doświadczeniami i historiami podzielą się podczas prelekcji i dyskusji na scenie głównej.
Których win warto spróbować?
Atrakcyjnie zapowiadają się dwie kolacje degustacyjne (piątkowa i sobotnia), z potrawami dobranymi do ściśle wyselekcjonowanych win. O menu zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni Garden City, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski. Goście skosztują przede wszystkim trunków - laureatów konkursu WINOPL.
Na które napoje zwrócić szczególną uwagę podczas targów?
- Trudne pytanie, bo konkurs udowodnił, że mamy w Polsce świetne trunki: białe, czerwone, musujące. Degustacja na targach każdego z kilkuset win może stanowić wyzwanie - żartuje Wojciech Kokotek. - Ale na to też mamy radę: zachęcam do odwiedzenia nas przez trzy dni, spróbowania choćby części win i wyrobienia sobie własnej opinii na ich temat - podsumowuje.
Zwiedzający nie muszą się martwić o kieliszki do degustacji, które będzie można wypożyczyć na miejscu. Wydarzenie przeznaczone jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Godziny otwarcia targów: czwartek 12:00-18:00, piątek i sobota 12:00-20:00.Bilety: https://mtp-link.pl/o31b9. Więcej informacji: www.TargiWino.pl.