Gwiazdka Michelin to wyróżnienie przyznawane najlepszym restauracjom na świecie przez francuskiego wydawcę przewodników turystycznych. Jest to najbardziej prestiżowy znak jakości kulinarnej, który stał się miarą doskonałości gastronomicznej. Ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin odbyła się we wtorek, 27 czerwca, w restauracji Garden City na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Wyniki najnowszej selekcji polskiej edycji kulinarnego Przewodnika Michelin, zawierającego wybór najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania, ogłoszono 19 czerwca. Inspektorzy Michelin polecają aż 11 restauracji ze stolicy Wielkopolski. Najważniejsze wyróżnienie - słynna gwiazdka - powędrowało do restauracji Muga.
- Jestem bardzo zaszczycony, że dziś mogę tu być - mówił Artur Skotarczyk, szef kuchni restauracji Muga. - Cieszę się, że ciężka praca przyniosła tak piękny wynik w postaci gwiazdki. Oczywiście gratulacje należą się też całemu zespołowi restauracji.
Prestiżowe tytuły Bib Gourmand, przyznawane przez przewodnik lokalom oferującym dobrą jakość w przystępnej cenie, trafiły do poznańskich restauracji TU.REStAURANT i Fromażeria.
- Gwiazdka dla restauracji Muga to najlepszy dowód na to, że poznańska gastronomia stoi na najwyższym poziomie - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. - Gratuluję też wszystkim wyróżnionym restauracjom. Sam fakt, że znalazły się w przewodniku Michelin, jest powodem do dumy. Jestem przekonany, że w kolejnych wydaniach tej publikacji poznańskich lokali będzie jeszcze więcej. Szczególnie zależy mi, by gastronomia na najwyższym poziomie była obecna w reprezentacyjnych miejscach Poznania, takich jak Stary Rynek, który już wkrótce oddamy do użytku po generalnym remoncie.
W przewodniku zostało ujętych aż 49 lokali z Polski. Restauracja z Krakowa "Bottiglieria 1881", otrzymała dwie Gwiazdki Michelin, a warszawski koncept kulinarny "NUTA" - jedną. Siedem restauracji otrzymało wyróżnienia Bib Gourmand. Dodatkowo 39 lokali zostało wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin.
System oceny Gwiazdek Michelin został wprowadzony w 1926 roku i pierwotnie miał na celu promowanie podróży samochodem i zachęcanie kierowców do korzystania z usług hoteli i restauracji. Przewodnik Michelin ocenia restauracje na podstawie różnych kryteriów, takich jak jakość produktów, technika kulinarna, oryginalność, smak i wartość kulinarnej podróży. Gwiazdki są przyznawane przez anonimowych inspektorów, którzy odwiedzają restauracje incognito i oceniają każdy aspekt doświadczenia kulinarnego. Proces oceny i wizyty inspektorów objęte są tajemnicą i stanowią sekret strzeżony od prawie stu lat, bo niemal tyle liczy sobie historia czerwonej książeczki Michelina.
Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Publikacja uważana jest za drogowskaz dla smakoszy, a miasta w niej wspomniane zyskują popularność i rozpoznawalność, która w istotny sposób pobudza rynek gastronomiczny i znacząco przyczynia się do jego rozwoju.
Pojawienie się rekomendacji u progu sezonu wakacyjnego to dobra wiadomość dla restauratorów i całego sektora turystycznego. To także dodatkowy impuls do podróży dla samych turystów, którzy wakacyjne wyjazdy będą mogli planować z czerwonym przewodnikiem w ręku.
Pełna lista poznańskich restauracji, które znalazły się w polskiej edycji przewodnika Michelin:
- Muga - 1 gwiazdka Michelin
- Fromażeria - Bib Gourmand
- TU.REStAURANT - Bib Gourmand
- 62 Bar & Restaurant
- A nóż widelec
- Delicja
- NOOKS
- Papavero
- SPOT.
- The Time
- Zen On
AW