Dożynki Miejskie i Święto Chleba

Galeria zdjęć z Dożynek Miejskich i XXV Święta Chleba - grafika rozmowy
W sobotę, 2 września w parku Wilsona w Poznaniu odbyły się Dożynki Miejskie i XXV Święto Chleba
Dożynki Miejskie i Święto Chleba

W sobotę, 2 września w parku Wilsona w Poznaniu odbyły się Dożynki Miejskie. Na poznaniaków jak co roku czekało wiele atrakcji związanych z zakończeniem żniw. Nie zabrakło barwnego korowodu dożynkowego, występów artystycznych i... chleba. Przy okazji dożynek odbywało się bowiem XXV Święto Chleba.

- Dziś przypada jeden z najważniejszych dni w rolniczym kalendarzu - Święto Plonów. Dożynki to tradycyjne święto, które stanowi ukoronowanie całorocznego trudu rolników i ogrodników oraz symboliczne zakończenie zbiorów. Święto Plonów obchodzone jest od wieków i jest głęboko zakorzenione w historii rolnictwa w ogóle, ale również w historii rolnictwa w Poznaniu - mówił Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. - Rolnikom i ogrodnikom dziękuję za trud pracy, za codzienną troskę o uprawy i hodowle oraz za dbałość o wysokie plony. Z kolei piekarzom również dziękuję za codzienną pracę i chleb nasz codzienny

Tegoroczne dożynki odbyły się 2 września. Zabawa rozpoczęła się korowodem, który wyruszył spod kościoła pw. św. Michała Archanioła przy ulicy Stolarskiej (gdzie wcześniej odbyła się msza św.). Jego uczestnicy przeszli  ulicą Śniadeckich do parku Wilsona. Towarzyszyła im będzie Orkiestra Miasta Poznania. 

Przy muszli w parku Wilsona obrzęd dożynkowy zaprezentował zespół folklorystyczny Poligrodzianie z Politechniki Poznańskiej. Wydarzenie urozmaicił również spektakl muzyczny Teatru Mozaika.. Na scenie podziwiać też można było zespół folkowy Tytka oraz pokazy zumby. Część artystyczna przeplatana była konkursami z wiedzy o piekarstwie i rolnictwie. Na zakończenie w muszli koncertowej wystąpił zespół Fanfara Awantura.

W tym roku dożynki odbyły  się razem z XXV Świętem Chleba w Wielkopolsce, organizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Uczestnicy poznali tajniki piekarstwa, a także dowiedzieli się ciekawostek o wartości odżywczej pieczywa i jego roli w diecie człowieka.

Dożynki były też okazją do uchylenia rąbka tajemnicy dotyczącej dawnego rzemiosła, a to za sprawą wioski ginących zawodów z warsztatami garncarskim, zielarskim, powroźnika oraz łyżkarza. Było można także zobaczyć dawne wyposażenie gospodarstwa chłopskiego. 

W parku Wilsona odbyły  się również pokazy florystyczne, wystawa gołębi i królików, warsztaty z pierwszej pomocy i animacje dla dzieci, w tym malowanie buzi czy dmuchany zamek. Na uczestników czekała zwyczajowa grochówka z kotła.

Rolnicy w Poznaniu? 

Miasta Poznań kojarzone jest przede wszystkim jako ważny ośrodek handlu, kultury i nauki. Tymczasem w stolicy Wielkopolski 7 694 ha stanowią użytki rolne. Najwięcej gospodarstw znajduje się w Spławiu, Garaszewie, Pokrzywnie, Minikowie, Głuszynie, Radojewie, a także na Krzesinach, Starołęce i Morasku. Uprawiane są zboża, rzepak, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki czy warzywa gruntowe. Prowadzona jest też produkcja kwiatów.