Wrzesień i październik to najlepszy czas na zbieranie podgrzybków, maślaków, koźlarzy czy kań. Co jednak, gdy nie jesteśmy pewni, jakie gatunki znalazły się w naszym koszyku? Specjaliści z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu pomogą zidentyfikować zebrane grzyby, a przede wszystkim stwierdzą, czy wśród nich znajdują się te trujące.
Do poznańskiego sanepidu z grzybami można się zgłaszać od poniedziałku do piątku w godz. 7.30-15.00. Ponadto do 22 października prowadzone są tam także dodatkowe dyżury. Odbywają się one w soboty w godz. 12.00 - 16.00.
Porady grzybowe udzielane są bezpłatnie w siedzibie WSSE przy ul. Libelta 36 w pokoju nr 113. Do oceny należy przynosić całe owocniki (kapelusz oraz trzon).
Od początku sezonu na grzyby do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei trafiło już 5 osób z niepokojącymi objawami - bólami brzucha, biegunką, wymiotami.
- Na szczęście w tych przypadkach badanie wykluczyło zatrucie muchomorem - mówi dr Eryk Matuszkiewicz, toksykolog ze szpitala im. Raszei.
Grzyby - jako pokarm bardzo ciężkostrawny - nie powinny być jedzone przez osoby zmagające z chorobami układu pokarmowego. Spożywać ich nie powinny także małe dzieci.
JZ