Sołacki styl i charakter kurortu wypoczynkowego - tak w skrócie można opisać Port Sołacz. Grupa MTP stworzyła tu elegancką, ale przystępną restaurację i apartamenty. - Zależało nam, aby połączyć historię z nowoczesnością. "Port Sołacz" to miejsce na kawę, niezobowiązujący brunch z przyjaciółmi, spotkanie rodzinne ale i elegancki obiad w biznesowym gronie - mówi Filip Bittner, wiceprezes zarządu Grupy MTP.
Budynek z historią
Budynek, w którym mieści się Port Sołacz, wybudowano na Wystawę Wschodnioniemiecką, która odbywała się na terenie dzisiejszych Międzynarodowych Targów Poznańskich. Mieściła się w nim wówczas winiarnia, więc idealnie sprawdził się jako lokal gastronomiczny. Przeniesiono go w 1912 roku do parku Sołackiego. Przez ponad sto lat działała tu pod różnymi szyldami restauracja, ale zawsze był to jeden z bardziej znanych lokali w mieście.
Budynek miał dwie wieże, służące do wentylacji sali głównej, a wejście do restauracji zwieńczone było kolistym frontem. Restauracja miała też od frontu przeszkloną werandę, z której w upalne dni kelnerzy wyjmowali okna. Było na co patrzeć, bo nie dość, że piękny park i kojąca wzrok przyroda, to jeszcze restauracja stanowiła idealne miejsce do obserwacji życia towarzyskiego miasta, a także zmagań wioślarzy-amatorów na łódkach, których wypożyczalnia pojawiła się tu w 1913 roku.
Po wojnie park nadal był miejscem odpoczynku poznaniaków - chodzili do restauracji (która nazywała się już Wypoczynek i straciła swoje wieże), na randki, na łódki, na łyżwy, na dancingi. Atrakcją była wieża do skoków spadochronowych, wysoka na ponad 30 metrów. W 1977 roku z parku zniknęły łódki. Znacjonalizowana restauracja Wypoczynek dwa razy jeszcze zmieniała nazwę - następnie była Pod Strzechą, a po gruntownej przebudowie - Restauracją Piracką. W 1992 roku budynek został sprywatyzowany, a po przebudowie wg projektu Piotra Wędrychowicza otwarto tam hotel i restaurację Meridian. Działały one do 2015 roku.
Przywrócić dawną świetność
Po latach historia zatoczyła koło, a obiekt od Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych wynajęła Grupa MTP. Budynek wymagał gruntownego remontu, który obejmował dach, elewację, teren przynależny oraz wnętrze. Bryła zachowała gabaryt z czasów przebudowy w 1992 roku, ale odzyskała charakter elewacji zbliżony do pierwotnego projektu z początku XX wieku. Za projekt adaptacji odpowiadała pracownia EV Architects Eweliny Jankowskiej z Poznania. Wykonawcą i inwestorem jest Grupa MTP.
- Chcieliśmy przywrócić dawną świetność tego budynku i stworzyć miejsce zachęcające do miejskiego odpoczynku, ale z poszanowaniem tradycji dzielnicy i w zgodzie z jej mieszkańcami. Dlatego przed rozpoczęciem inwestycji prowadziliśmy konsultacje społeczne z Radą osiedla Sołacz. Chcieliśmy, by przestrzeń wokół Portu Sołacz, była uporządkowana, zielona i odpowiadała ich potrzebom - mówi Filip Bittner, wiceprezes zarządu Grupy MTP.
- Inspiracją był styl sołacki. Projekt nawiązuje do pierwotnego charakteru budynku, który wraz z kolonią luksusowych willi autorstwa J. Stubbena, wpisują się po dziś dzień w naturalną dolinę Bogdanki. Zmiany zewnętrzne są zachowawcze. Jasna drewniana oranżeria ma stworzyć atmosferę przypominającą dawny klimat parkowy sprzyjający odpoczynkowi. W tym celu zaprojektowaliśmy też rozległe tarasy tonące w zieleni z widokiem na stawy Sołackie. Powiększyliśmy okna drewnianej części oranżeryjnej, które wychodzą na taras. Sięgają teraz samej podłogi i nawiązując do oryginalnego wyglądu, mają silnie podkreślone szprosy przywracające elewacji plastyczność - mówi architekt Ewelina Jankowska, z pracowni EV Architects, odpowiedzialna za cały projekt modernizacji budynku oraz wnętrz w całym obiekcie.
Wnętrza budynku będą zdobić historyczne zdjęcia dzielnicy willowej i Parku Sołackiego oraz autorskie grafiki Piotra Kuchcińskiego, jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich projektantów. Abstrakcyjne pracy przedstawiające geometryczne kształty, proste formy i kombinacje kolorystyczne, zostały zaprojektowane przez artystę na specjalne zamówienie Portu Sołacz.
Znakomita kuchnia i wina z całego świata
We wnętrzu restauracji znajdzie się aż 155 miejsc siedzących. W sezonie letnim dodatkowo 120 osób, będzie mogło korzystać z restauracyjnego tarasu. Zewnętrzna część budynku będzie miała charakter wakacyjnego kurortu z dwoma tarasami i barem letnim.
Port Sołacz to restauracja casual dining. Oferta Portu będzie szeroka i zaspokoi gusta zarówno koneserów dobrej kuchni, jak i wina. Restauracja będzie serwowała autorskie dania, którymi pomysłodawcami są dwaj szefowie kuchni - Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski. Obaj to laureaci Kulinarnego Pucharu Polski 2019, najważniejszego w Polsce konkursu dla profesjonalnych kucharzy.
Lokal nawiązuje do swych historycznych początków, kiedy znajdowała się w nim winiarnia. Wine bar Portu Sołacz będzie oferował szeroką kartę z topowymi winami z całego świata. Będzie tu można wybierać spośród ponad 100 indeksów.
Obiekt będzie dostępny dla mieszkańców Poznania, którzy chcieliby wypić kawę i zjeść obiad. W Porcie Sołacz znajdą oni ciekawą ofertą śniadaniową, wyselekcjonowaną kawę i pizzę. Specjalnością lokalu będzie wypiekane na miejscu pieczywo. Będzie tu można zjeść na przykład "zwykłą pajdę chleba" podaną w zaskakujący sposób. Będzie też menu dostępne na wynos, w opcji grab&go.
Restauracja będzie przyjmowała rezerwacje na organizację imprez biznesowych, ale też przyjęć okolicznościowych, komunii oraz obiadów weselnych, na maksymalnie 50 osób. Wydarzenia zamknięte nie będą kolidowały z godzinami otwarcia dla klientów indywidualnych. Obiekt nie będzie z zamykany podczas imprez okolicznościowych. Rezerwacje można składać kontaktując się mailowo: hotel@portsolacz.pl lub tel. +48 696 102 225. Wciąż jeszcze są wolne terminy na nadchodzący sezon.
Apartamenty w Porcie Sołacz
Port Sołacz oferuje 20 miejsc noclegowych w pokojach Standard i Deluxe.
- Pokoje są zaprojektowane spójnie i konsekwentnie w tym samym stylu, dając wrażenie wakacyjnego oddechu. Jasne, minimalistyczne wnętrza mają sprawić, aby goście czuli się w nich zrelaksowani i odprężeni - mówi Ewelina Jankowska. Meble to autorskie projekty, wykonane na zamówienie hotelu. Każdy pokój ma osobną łazienkę, minibar, WiFi i telewizor z dostępem do programów radiowych i telewizyjnych. Pokoje są klimatyzowane. Obiekt będzie wyposażony w windę i w pełni dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. Goście będą też mogli skorzystać ze śniadań serwowanych w hotelowej restauracji.
Powrót życia towarzyskiego
Od początku powstania Parku Sołackiego kwitło tu życie towarzyskie i kulturalne, ponieważ w przeciwieństwie do innych poznańskich zieleńców, panowała tu bardziej swobodna atmosfera. Odbywały się tu dancingi, koncerty, przedstawienia, festyny i Kiermasze Sołackie.
- Chcemy, by Port Sołacz tętnił życiem. W obiekcie będą się odbywały cykliczne imprezy kulturalne, koncerty i kolacje prowadzone. Będą tu też prowadzone degustacje win i potraw z różnych regionów świata i warsztaty z udziałem sommelierów. Planowany jest też powrót do letnich, plenerowych koncertów sołackich - dodaje Filip Bittner.
MTP/AW